Breadcrumb

SalaDePremsa

Sala de premsa

HOSSPAU Menu Horizontal

Press room

null estudi liderat pels hospitals de Sant Pau i Clinic BBNS

Press room
15/04/2019
Un estudi liderat pels hospitals de Sant Pau i Clínic, demostra per primer cop que és possible prevenir la descompensació de la cirrosi amb betabloquejants no selectius (BBNS)

El Dr. Càndid Villanueva, del Servei de Patologia Digestiva de Sant Pau i del Grup de Patologia Digestiva de l’IIB Sant Pau ha coordinat l'estudi PREDESCI, i juntament amb el Dr. Jaume Bosch, de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, ​​són els autors principals de l'article publicat recentment a la prestigiosa revista The Lancet. L’estudi demostra per primer cop que és possible prevenir la descompensació de la cirrosi amb betabloquejants no selectius (BBNS).

Per a l'estudi, realitzat al llarg de 5 anys, es van examinar 631 pacients amb cirrosi compensada, dels quals finalment es van incloure 210. La transcendència d’aquest projecte rau en el fet que demostra per primera vegada que els fàrmacs beta-bloquejants no selectius (BBNS), com el propranolol i el carvedilol, permeten prevenir la descompensació clínica de la cirrosi en pacients asimptomàtics amb alt risc de descompensació, manifestat per la existència d'hipertensió portal clínicament significativa.

És de destacar que precisament a partir de l'aparició de descompensació la cirrosi es converteix en una malaltia greu, amb complicacions que poden ser mortals, que necessiten hospitalitzacions repetides, i que desemboquen en la necessitat del trasplantament hepàtic.

L'aparició d'ascites (acumulació de líquid en el peritoneu) va ser la forma de descompensació observada amb més freqüència en l'estudi i els BBNS no selectius van disminuir en un 56% el risc de desenvolupar-la.

Tot plegat, confereix a l'estudi un gran impacte clínic ja que fins ara cap medicació havia aconseguit prevenir la descompensació de la cirrosi. D'altra banda, el tractament amb BBNS és segur i molt econòmic, el que facilita molt el seu ús.

El treball ha estat, finançat amb ajuts competitius de l'Institut de Salut Carlos III. I han participat sis hospitals més de tot l’Estat: Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova, Germans Trias i Pujol, Ramón y Cajal, Gregorio Marañón, Clínica Puerta de Hierro, tots ells integrats en el CIBERehd.

Per accedir-hia l'estudi, clica aquí