Ruta de navegación

Actualidad

null Reptes clau en càncer de mama: coneixement nou, diagnòstic precoç, equips multidisciplinaris, teràpies punteres i acompanyament a pacients

Actualidad
18/10/2022
Reptes clau en càncer de mama: coneixement nou, diagnòstic precoç, equips multidisciplinaris, teràpies punteres i acompanyament a pacients

Avui és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, i alguns reptes clau segons els professionals de Sant Pau són: generar coneixement nou sobre la malaltia, un diagnòstic el més precoç possible amb cribratge i estudis genètics per millorar el pronòstic i la supervivència, l’abordatge multidisciplinari des de diversos Serveis assistencials, els tractaments d’alta precisió i qualitat per aconseguir una major eficàcia i menys efectes secundaris, i l’acompanyament a les pacients durant tot el procés de la malaltia. Avui, Sant Pau organitza la VII edició de la jornada “Per a Vosaltres” amb altres associacions com a homenatge a les persones amb càncer de mama amb xerrades, tallers i taules informatives. 

 

 

Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), 1 de cada 8 dones tindrà un càncer de mama en algun moment de la seva vida i la supervivència al cap de cinc anys és del 89,2% .

El Dr. Agustí Barnadas, director del Servei d’Oncologia Mèdica de Sant Pau, afirma que “el més important és aportar una assistència de qualitat des del punt de vista de l’evidència científica, amb les millors tècniques disponibles i participant en la recerca de nous tractaments amb altres entitats nacionals i internacionals, i també des del punt de vista d’un acompanyament multidisciplinari a les pacients, on gràcies a la Unitat Funcional de Patologia Mamària i a la infermera gestora de casos oferim un abordatge a l’alçada dels temps actuals i en les millors condicions possibles. És un repte constant”.

En la Unitat Funcional de Patologia Mamària de Sant Pau, hi participen especialistes de 13 Serveis diferents, tots els qui participen en el procés diagnòstic i terapèutic, amb l’objectiu de crear un flux assistencial àgil, ràpid i de qualitat i perquè des del primer moment les pacients tinguin una informació clara, precisa, homogènia i concisa. “Es tracta d’assolir un diagnòstic ràpid i precís, seguit d'un consens per al tractament més eficaç acompanyat de la mínima morbiditat aconseguint escurçar els intervals diagnòstic-terapèutic, millorar els resultats clínics i aportar una atenció més global i personalitzada”, segons la Dra. Bàrbara Garcia-Valdecasas, directora d’aquesta Unitat.

 

Millors tractaments sistèmics, més precisos i més eficaços

Pel que fa als tractaments, el Dr. Barnadas enumera alguns reptes actuals i futurs. “Per una banda, poder identificar la malaltia residual després d’un tractament local quirúrgic o combinat amb radioteràpia i, per altra banda, desenvolupar mecanismes contra la resistència als tractaments generals, tant de quimioteràpia com endocrins. També hem de ser menys agressius localment en aquells casos on un tractament general aconsegueix una desaparició completa del tumor, explorar noves formes d’administrar la radioteràpia i reduir al màxim els efectes secundaris dels tractaments”.

Segons la Dra. Gemma Sancho, directora del Servei d’Oncologia Radioteràpica, “la radioteràpia segueix sent un pilar fonamental en aquesta teràpia multidisciplinària. El desenvolupament de noves tècniques s’ha traduït en uns tractaments d’alta precisió i d’alta qualitat, amb més eficàcia i menys efectes secundaris tardans”, explica. “Els sistemes de control de la qualitat de les teràpies, sumat a les característiques radiobiològiques del càncer de mama, ha permès augmentar les dosis per cada sessió i reduir-ne el número, passant de tractaments de més de 30 sessions a tractaments de 20 o 15 sessions i, fins i tot en alguns casos, de només 5 sessions”.

Avui es fan tractaments guiats per superfície (Surface Guided Radiation Therapy, SGRT) que “garanteixen mantenir la posició adequada en la zona a tractar durant tota la sessió. També s’han incorporat tècniques per al control del moviment respiratori, de manera que es pot irradiar en la fase d’inspiració forçada, quan la mama està el màxim de separada possible del cor, reduint significativament les dosis en aquest òrgan i reduint també el risc de complicacions cardíaques tardanes en les pacients”.

 

Conscienciació en el cribratge i recerca per generar nou coneixement

Els professionals creuen que la conscienciació de la població pel que fa al cribratge és alta. “És un càncer molt prevalent, tothom té una tieta, una mare, una cosina, una amiga... que ha patit o pateix un càncer de mama”, explica la Dra. Garcia-Valdecasas. També destaca que “en aquest àmbit hi ha molta recerca en marxa, cada dia anem descobrint coses noves i no té res a veure com tractem un càncer de mama avui amb com el tractàvem fa vint o només cinc anys o com el tractarem d’aquí a dos anys. Per això és tan important l’abordatge multidisciplinari”. 

Segons el Dr. Barnadas, “cal posar en valor la recerca, bàsica i clínica, per desenvolupar els tractaments futurs”, i aquí destaca “el coneixement de la biologia del càncer de mama, que després permetrà definir noves estratègies terapèutiques”. En aquest sentit, cal tenir en compte el coneixement genètic de la malaltia, àmbit on Sant Pau disposa d’una Unitat d’Assessorament de Càncer Familiar i Hereditari, en línia amb l’enfocament multidisciplinari, i que ofereix un diagnòstic molt acurat a dones amb un alt risc familiar.

 

La pacient sempre ha de ser l’eix central

Els especialistes destaquen la importància de l’assistència amb equips multidisciplinaris, dels nous tractaments i de la recerca, però també, i sobre tot, de l’acompanyament a les pacients. “El 89% d’elles supera el càncer. Després s’incorporaran a la seva quotidianitat i, de fet, la malaltia ha de ser un parèntesi el més breu possible en la seva vida. Durant el procés és cabdal millorar la seva qualitat de vida, facilitar la comunicació, donar suport psicològic... i en això és clau la gestora de casos”, diu el Dr. Barnadas.

Sant Pau va incorporar la figura de la gestora de casos el 2009 per acompanyar les pacients al llarg del seu itinerari amb el càncer de mama. “L’objectiu és millorar l’efectivitat i eficiència dels Serveis implicats en l’atenció d’aquestes persones durant tot el seu itinerari clínic. Es tracta de capacitar-les fomentant la seva autonomia en tot moment: des del procés diagnòstic i al llarg dels diferents tractaments, agilitzant proves, proveint serveis, informació, donat suport... Des del moment que la persona nota el primer símptoma fins que comença el tractament, el temps ha de ser com a màxim d’un mes segons estableix el CatSalut. És una cursa contrarellotge. I per aquesta cursa cal un equip multidisciplinari eficient, on sóc l’entrenadora personal durant aquesta marató”, segons explica la Magda Ciendones, gestora de casos de Sant Pau.

Els tractaments del càncer de mama es caracteritzen per la seva complexitat i, alhora, cal considerar les situacions potencialment vulnerables que viuen el malalt i la seva família, com les pròpies de la malaltia i els possibles efectes indesitjables del tractament. “Aquí, la gestora de casos aporta una coordinació clínica, la protecció dels punts crítics del procés assistencial i, molt especialment, l’anticipació i actuació més ajustada a les necessitats que pot tenir el malalt relacionades amb la patologia i els seu tractament”.

La Magda Ciendones afegeix que “tenim molt en compte millorar l’experiència de la persona afectada. És una relació de confiança: tenen l’e-mail, el telèfon i poden venir a la consulta sempre que ho necessitin, l’atenció és  de portes obertes. El repte és donar seguretat i apoderar la persona perquè aprengui a detectar les possibles situacions de vulnerabilitat i tingui una resposta ràpida i eficaç.”. I afegeix, “proporcionant en tot moment educació sanitària, facilitant la comprensió i assimilació del diagnòstic i dels diferents tractaments, i al mateix temps, aclarir els dubtes que puguin sorgir”.

Sant Pau també treballa al costat de diverses associacions i fundacions de malalts. Segons la Magda, “vaig acudir a elles per demanar el seu suport amb molt bona resposta: Oncolliga, FECMA... Avui tenim la sort de tenir la proximitat de la Fundació Kàlida i el suport del voluntariat de l’AECC.A més, també tenim el suport oncoestètic de la Fundació Stanpa i de la Fundació Ricard Fisas, de manera que des de 2021 venen esteticistes especialitzades a fer tractaments completament gratuïts”.