Visor de contenido web Visor de contenido web

Visor de contenido web
19/08/2019
Investigadors de Sant Pau i de l'IMIM descobreixen un nou biomarcador

Barcelona 19 d'agost de 2019. - Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a Espanya. A més, s'estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Per aquest motiu, els investigadors estan treballant per identificar alguns paràmetres de la sang (biomarcadors) que permetin identificar les persones amb més risc de presentar aquestes malalties.

L'estudi, ha estat publicat recentment a la revista Atherosclerosis, i liderat per la Dra. Vicenta Llorente Cortés i el Dr. David de Gonzalo de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l’IIBB-CSIC, respectivament, i el Dr. Roberto Elosua i el Dr. Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), tots ells membres del cibercv de malalties cardiovasculars.

El sLRP1 és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que el sLRP1 s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosi, amb un major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica el Dr. de Gonzalo.

Com apunta la Dra. Llorente Cortés, "aquest descobriment confirma la rellevància i aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular en persones que actualment no presenten cap símptoma".

El Dr. Elosua indica que "per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%". A més, com assenyala el Dr. Marrugat, "aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. Pel que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat ".

L'estudi s'ha realitzat en el marc de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.

Aquest projecte està finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002 / 16/00088) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Enfermedades Cardiovasculares del Instituto de Salud Carlos III. 

Hospital de Sant Pau
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
PRESENTACIÓN
El Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es un centro de alta complejidad que, con seis siglos de existencia, representa la institución hospitalaria decana del estado español.

Su actuación se centra principalmente en Barcelona y se extiende por toda Catalunya, además de tener una notable incidencia en el resto del Estado y una destacada proyección internacional.

 

Un nuevo hospital para un nuevo siglo

Con la entrada del siglo XXI, el Hospital de la Santa Creu i Sant Pau inició un importante proceso que culminó en el que es hoy su tercer emplazamiento desde su nacimiento hace más de 600 años. El nuevo Hospital se empezó a construir en el año 2.000 en la parte norte del recinto de Sant Pau, en la esquina de las calles Mas Casanovas y Sant Quintí, para dar respuesta a las nuevas necesidades sanitarias. Este edificio está formado por un bloque principal que acoge básicamente la actividad ambulatoria (36.022 m2) del que se despliegan, como dedos, cuatro bloques de hospitalización (46.878 m2).

En su función asistencial destacan múltiples actividades, algunas de ellas consideradas de referencia en su ámbito de actuación. Anualmente se atienden más de 35.000 enfermos ingresados ​​y más de 145.000 urgencias. En las consultas externas se reciben cada año unas 350.000 visitas y en el Hospital de Día se atienden más de 75.000 usuarios. Dispone de 136 puntos de Hospital de Día, 644 camas y 21 quirófanos.

La docencia llevada a cabo en el Hospital tiene un gran alcance: Unidad Docente de la Facultad de Medicina de la Universidad Autónoma de Barcelona, Escuela Universitaria de Enfermería, participación en el programa de formación sanitaria especializada, estancias formativas, formación continuada, etc.

La actividad en el ámbito de la investigación lo sitúa como uno de los centros hospitalarios más importantes de España del que dan testimonio el número de trabajos publicados y su factor de impacto, el número y la calidad de los proyectos subvencionados y las becas obtenidas. Desde 2009, los esfuerzos del Instituto de Investigación  y de otras nueve entidades de su entorno convergieron en la creación del Instituto de Investigaciones Biomédicas Sant Pau  (IIB Sant Pau), acreditado por el Ministerio de Ciencia e Innovación desde principios de 2011.

El Hospital de la Santa Creu i Sant Pau está gobernado por el Patronato de la Fundación de Gestión Sanitaria, donde se hallan  representados la Generalitat de Catalunya, el Ayuntament de Barcelona y el Arzobispado de Barcelona.