Ruta de navegació

Actualitat

null Sant Pau al 7e Congres Mundial desclerosi sistemica o esclerodermia

Actualitat
06/03/2022
Sant Pau, al 7è Congrés Mundial d’esclerosi sistèmica o esclerodèrmia

El Dr. Ivan Castellví, coordinador de la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques del Servei de Reumatologia de Sant Pau, forma part del comitè científic del 7è Congrés Mundial d’Esclerosi Sistèmica o Esclerodèrmia, que tindrà lloc del 10 al 12 de març en format virtual. Més de 20 ponències d’especialistes de tot el món, sessions de pòsters i cursos per posar-se al dia sobre els darrers avenços en l’abordatge d’aquesta malaltia autoimmunitària sistèmica i minoritària, crònica, discapacitant i que actualment no té cura.

 

Sant Pau, hospital de referència en esclerodèrmia

L’Hospital està adscrit a la XUEC ( Xarxa d’Unitats d’Expertesa Clínica del CatSalut), que aglutina serveis clínics especialitzats de diferents centres amb un alt grau de coneixement diagnòstic i terapèutic en determinades malalties. A més, és referent en la recerca de malalties autoimmunes sistèmiques en recerca i compta amb una de les bases de dades de seguiment de malalts d’esclerodèrmia més importants de l’Estat espanyol.

Gràcies a això, el Dr. Ivan Castellví, com a coordinador de la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de Sant Pau, és l´únic metge de l’Estat espanyol, d’entre un grup de 17 experts de tot el món, que participa en l’actualització de les recomanacions de l’EUSTAR (European Scleroderma Trials and Research group, organització que aglutina centres amb cohorts d’esclerodèrmia de tot el mon i que conté una base de dades multicèntrica que permet fer el seguiment prospectiu de més de 15.000 pacients en més de 200 centres internacionals) per al tractament de l’esclerodèrmia i que està previst publicar en els propers mesos.

Sant Pau també treballa en diferents projectes de recerca bàsica en esclerodèrmia a l’Institut de Recerca Sant Pau, estudiant reguladors antiinflamatoris d’aquesta malaltia. Per exemple, “estem estudiant el biomarcador KL-6, que està associat a l’afectació pulmonar i a la gravetat de la patologia; la IL-35, una interleuquina que podria ser important en algunes complicacions i que té funcions reguladores que estan alterades en aquests pacients”, explica el Dr. Castellví.  

L’Hospital participa, a més, en 4 assajos clínics que estudien fàrmacs amb un mecanisme d’acció diferent dels medicaments què hi havia fins ara i que podrien obrir noves vies en l’abordatge d’aquesta malaltia. Dos estudis estan en Fase I i els altres dos en Fase II[ICB1].